Българските свещеници, назначени от патриарх Неофит в Руската църква в София, нямат право

...
Българските свещеници, назначени от патриарх Неофит в Руската църква в София, нямат право
Коментари Харесай

Изгоненият Васиан: Български свещеници нямат право да служат в Руската църква

" Българските свещеници, назначени от патриарх Неофит в Руската църква в София, нямат право да служат там. "

Това разгласи пред ТАСС изгоненият за шпионаж някогашен настоятел на храма Васиан (Змеев).

Българските управляващи задължиха архимандритът и двама чиновници на църквата " Св. Николай Мирликийски Чудотворец " да изоставен страната - като представляващи заплаха за националната сигурност, в срок от 24 часа.  

По-късно Синодът на БПЦ съобщи, че патриарх Неофит е назначил български свещеници, които " ще се погрижат за храма и ще правят нормалните богослужения ". Съобщено беше също, че за това решение е бил осведомен патриарх Кирил.

Московската патриаршия - т.е. съветският патриарх Кирил (известен и с предишното си в КГБ) трябвало сама да назначи там нови клирици, твърди в този момент Васиан.

" Строго видяно, тази енория е наша - на Руската черква и единствено Московският патриарх може да назначава свещеници там. Не мога да чакам решения, само че доколкото разбирам, вместо мен трябва да бъде назначен различен духовник. Имаме двама щатни духовници в двора. Двама са екстрадирани и други двама могат да дойдат ", продължава Васиан.

Освен това българските свещеници по този начин и по този начин нямало да могат да влязат в Руската черква, която е заключена.

Тя щяла бъде отворена едвам когато дойде новият настоятел - клирик на Руската православна черква, назначен от Кирил.

Посолството на Русия е формален притежател на храма и има съответния нотариален акт за това, пише ТАСС.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР